Vroedvrouwen uit Aalst trekken met 'Beroepen zonder Grenzen' naar Ecuador

zondag 18 november 2012

Kraamkliniek Sotomayor in Ecuador krijgt er gedurende een week vier gemotiveerde collega's bij: drie vroedvrouwen en een gynaecoloog uit Aalst. De vier Belgen kunnen er aan den lijve ondervinden hoe hun beroep in het flamboyante Zuid- Amerikaanse land wordt beoefend.

De teamleden kunnen hun ogen nauwelijks geloven wanneer ze door het ziekenhuis rondgeleid worden: 'Het lijkt hier wel een kraamfabriek.' Vrouwen bevallen hier als aan de lopende band naast elkaar, zonder enige vorm van privacy of begeleiding. Soms gebeurt het zelfs dat twee of drie kinderen tegelijk worden geboren, op nauwelijks enkele vierkante meter.


De vroedvrouwen schrikken als ze horen wat de gemiddelde leeftijd van de jonge moeders is. Die ligt op zeventien jaar, maar mama’s van dertien of veertien jaar zijn er geen uitzondering. Maar ook de hartelijke kennismaking met hun gastgezin is revelerend: 'Ik voel me hier echt een luxepaardje.' Vooral de kracht en levensmoed van hun collega’s en de wijze waarop ze in Ecuador het leven omhelzen, is voor de vroedvrouwen inspirerend. De samenwerking tussen de Westerse knowhow en de zuiderse spirit wordt een uitwisseling in twee richtingen.

'Beroepen zonder Grenzen', maandag 12 november om 20.40 uur op Eén.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers