Vierde reeks 'Het Peulengaleis' op vernieuwd Canvas

zondag 6 januari 2008

Voortaan komt er elke weekdag na Terzake een eigenzinnig ontspanningsprogramma. En wat is er beter om de Wetstraat en het Wereldleed even te vergeten dan een stevige portie nonsens en absurde onzin. Als toetje bij het feestgedruis van 10 jaar Canvas worden we op maandag nog eens vergast op de vierde serie van Het Peulengaleis.

D


ie verschilt nogal van de eerste drie reeksen, die in december werden gecompileerd en geannoteerd door Petrik en Jehán. De vernieuwing in deze vierde reeks zit vooral in de introductie van een heus Peulengaleis-feuilleton, het verdwijnen van het presentatiedecor, de grotere inbreng van de acteurs en de proportioneel kleinere rol van Bart & Hugo als vertolkers, een aantal nieuwe rubrieken en de renovatie van klassiekers als "De mannen  van de Gamma". Elke maandag om 20.40 u. op Canvas, vanaf 7 januari.

Petrik en Jehan: Helden van deze tijd!
In het onderdeel Petrik en Jehan wordt de sketchformule verlaten. Petrik en Jehan is een feuilletonnetje van tien afleveringen. De feuilletonvorm laat toe om ingewikkelder plots te ontwikkelen, en daar is bij deze dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Bij het maken van humor is de verleiding groot om zich uitsluitend te bedienen van wapens als ironie, sarcasme en cynisme. In Petrik en Jehan werd het tegendeel beoogd: de toon van het minifeuilleton is warm, menselijk, gevoelig en bij momenten zelfs filosofisch te noemen. Petrik en Jehan hebben - om maar eens iets te noemen - bijvoorbeeld elk een vrouw (Heidi en Carine, spreek uit Hččččdi en Kerrin) waar ze enkel met liefde en waardering over spreken.
Petrik en Jehan zijn twee broers. In het begin van de reeks staat Petrik hulpeloos en alleen aan de Duitse grens. Tijdens een tripje in Duitsland is Petrik zijn contactlenzen kwijtgespeeld, en hij roept de hulp in van zijn broer om samen Duitsland af te kammen, op zoek naar die verloren contactlenzen. Jehan komt onmiddellijk, maar beide broers beseffen dat ze het niet zullen redden zonder de logistieke steun van hun vrouwen Dat is het begin van een schier eindeloze reeks verwikkelingen.

Een opgestoken middelvinger
De Fuck You Van De Week is een gouden hand met een opgestoken middelvinger op een marmeren voetstukje. Een trofee dus. Deze wordt in elke aflevering een paar keer uitgereikt door modale Vlamingen, die kort maar krachtig komen vertellen aan wie en vooral waarom ze die trofee willen geven. Met een fijne stortvloed aan ergernis, frustratie, ontgoocheling en rancune als essentieel bijverschijnsel.

Een wereldhit in 45 seconden
Aan het eind van elke aflevering brengen Yvonne en Yvette eigen werk. Het betreft korte songs waarin ze zichzelf en hun wereldbeeld etaleren. De songs zijn zoals te verwachten van een vormelijke zoeterigheid waar ze het zelfs bij Radio 2 al een beetje benauwd van zouden krijgen, maar wie Y&Y kent, weet dat deze dames niet terugdeinzen voor een harde waarheid of een leefregel van gewapend beton.

Interessante Mensen
Cynthia en Roland zijn niet dom, zoals het gros van hun medemensen dat wel is. Ze denken namelijk na over alles wat ze doen. Ze leven bewust, en dat maakt hen naar eigen zeggen zo interessant. Ze hebben dan ook zeer gefundeerde meningen over hoe je op vakantie moet gaan, het formaat van suikerklontjes, de vertalingen van bijsluiters, de opstelling van de stoelen in een interieur en aanverwante levensbelangrijke kwesties. Cynthia en Roland zeggen daarover zinnige dingen in Interessante mensen.

Als ik maar vlot overkom
In Het ijsje van Evy maken we kennis met Evy, een lifestylejournaliste bij een regionale omroep. Ze 'covert' al wat belangwekkend is in de regio, en dat kan gaan van gewezen omroepsters die iets doen met stenen en ballerina's die bomen genezen met muziek tot spelletjesbedenkers en geflipte astrologen. Evy wil vooral vlot overkomen. De interviewer is voor haar belangrijker dan de geďnterviewde. Evy gaat er dus wel eens met de botte bijl tegenaan, maar altijd met een charmante glimlach, een elegant loopje langs de camera en in een gedurfde doch smaakvolle outfit.

Jos Bosmans
De Show van Bosmans Jos blijft een van de kroonjuwelen van Het Peulengaleis. De opgave voor deze reeks was: hoe kan Jos Bosmans nog ingewikkeld, nog sneller en nog ogenschijnlijk chaotischer gemaakt worden. Daarom werd het aantal deelnemende acteurs nog maar eens opgedreven. De Jos Bosmans Show wordt in deze reeks samengesteld door Adriaan Vandenhoof, Tine Embrechts, Pieter Embrechts, Dimitri Leue, Warre Borgmans, Karlijn Sillegem, Els Dottermans, Bart Peeters en Hugo Matthysen.

Een hamertje, een zaagske en een beiteltje.
Maar ook - in het kader van de vernieuwing: een haakje! En een stukske kauwgom! Het onderdeel dat gemeenzaam De mannen van de Gamma wordt genoemd, heeft een face-lift gekregen. In deze vierde reeks wordt de klant bediend door drie verkopers. En hij krijgt niet alleen een hamertje, een beiteltje en een zaagje aangesmeerd, maar ook nog eens een haakje! En een stukje kauwgom. Maar dat laatste hoeft hij niet te betalen.

Clement Peerens
Clement blijft onvermoeibaar zichzelf. Zijn vrienden blijven hem tegenwerken - als tragisch dieptepunt lopen zijn muzikanten zelfs over naar een Grieks bouzouki-orkest. Maar met een mengsel van caféwijsheden, klassieke Antwerpse verongelijktheid en de blues van hier tot in Tokyo gaat Clement de wereld te lijf.

Een regenjas en een gaspaal.
De ware Kenners zien doorheen Het Peulengaleis twee constanten: een regenjas, in de eerste reeks reeds gedragen door onder andere maar lang niet uitsluitend het Hert, en een paal, die een ondergrondse gasleiding aanduidt, ergens op het Boechoutse platteland.
In de vierde reeks smelten regenjas en gaspaal samen in het pakkende item Het openluchtatelier, rond een zekere René Vervoort (broer van). Vervoort is een kunstschilder die zijn werk tussen de koeien exposeert en tegelijk vrienden en bekenden conterfeit. Zijn oeuvre behoort tot de strekking van het narratief picturalisme, wat betekent dat achter elk doek een aangrijpend verhaal schuilt. De tragiek van het leven wordt gevat in kleuren als rood, groen en geel. Om er maar een paar te noemen.

Boeken!
De Kristien Hemmerechtsen van deze wereld maken zich er alleen maar druk over, Het Peulengaleis doet er wat aan! De makers hebben oog voor de literatuur. In de verschillende onderdelen wordt al eens een boek geschreven, gepromoot of misbruikt voor doeleinden waarvoor godzijdank nog geen standaarduitdrukkingen bestaan.

Met: Adriaan Vandenhoof, Tine Embrechts, Pieter Embrechts, Dimitri Leue, Warre Borgmans, Karlijn Sileghem, Els Dottermans, Luk d'Heu, Steven Van Herreweghe, Bart Peeters, Hugo Matthysen e.v.a.

'Het Peulengaleis IV', vanaf maandag 7 januari om 20.40 uur op Canvas.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers