'Tom Fietst' woensdag in Zambia

dinsdag 7 april 2020

In Zambia ontmoet Tom Brian Moonga, de man achter de Buffalo Bikes. De Buffalo Bike is een stevige fiets, speciaal ontworpen voor moeilijk berijdbare wegen.

Slechts weinig mensen kunnen zich hier een auto veroorloven, maar een fiets kan het leven ook al veel makkelijker maken. Zoals voor boer Floyd bijvoorbeeld, die dankzij de fiets veel meer en veel sneller melk kan vervoeren. Jolly is als verpleegster verantwoordelijk voor een gebied van meer dan 6.000 mensen, waar zij en haar ploeg bij raken dankzij de fiets.


De organisatie achter Buffalo Bikes produceert fietsen, verkoopt die, maar schenkt er ook veel weg. Aan schoolkinderen bijvoorbeeld, die anders vaak te ver wonen om een school te kunnen bereiken, of lastig gevallen worden op weg ernaartoe. Tom leert Monica kennen en gaat met haar mee naar school.

Jenipher Mweene, lerares: 'Een fiets helpt schoolgaande jonge meisjes om überhaupt naar school te kunnen gaan, want ze worden vaak belaagd door jonge tieners en mannen, en zo kunnen ze hen afschudden.'

'Tom Fietst', woensdag 8 april om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers