Reiskoffer gekregen als trouwcadeau is nu verzamelstuk in 'Rijker dan je Denkt?'

maandag 11 december 2017

Staf Coppens en zijn experten zijn voor de tweede keer dit seizoen op bezoek in Greenville in Houthalen, het gerestaureerde gebouw van de Kempische Steenkoolmijnen.

Waar vroeger naar het zwarte goud werd gezocht onder de grond, wordt op dinsdag 12 december gezocht naar schatten boven de grond. Erfstukken, vondsten van op de rommelmarkt of voorwerpen die al jaren op zolder liggen, alles wordt door de experten naar waarde geschat. Sommige eigenaars krijgen goed nieuws, anderen gaan teleurgesteld naar huis.


Wat geef je aan je kinderen als trouwcadeau? Dat is voor elke ouder een moeilijke vraag. In het gezin van Marina hebben de negen kinderen allemaal een voorwerp van de ouders meegekregen: 'Ik kreeg 32 jaar geleden deze grote Louis Vuitton reiskoffer. Mijn vader kreeg de koffer van zijn vader. Het heeft dus al drie generaties doorlopen.' Expert David De Brauwer is onder de indruk: 'Het is het mooiste stuk dat ik vandaag heb gezien.' Maar is het naast mooi, ook waardevol? De eigenares hoopt van wel, 'Al gaan mijn kinderen dan ook zo’n duur huwelijkscadeau van mij en mijn man verwachten.'

Expert Gert Schrijvers ontvangt een vrouw met een contrabas. Een mooi instrument, maar wel behoorlijk beschadigd. De vader van de eigenares heeft het jaren bespeeld en er tal van optredens mee gegeven. 'Emotioneel heeft het veel waarde. Financieel hoop ik op €1500. Als dat zo is, laat ik het in orde brengen. En misschien leert er dan iemand van ons gezin op spelen.' Expert Gert Schrijvers plakt er een waarde op. En die blijkt heel ver verwijderd te liggen van de verwachte €1500 van de eigenares.

Kunstenaar Koen Van Mechelen is volgens expert Karl Marcelis niet alleen één van de grootste Belgische moderne kunstenaars, maar zelfs een internationale ster in zijn genre. Een vrouw kocht op een veiling voor het goede doel één van zijn werken voor €2300. Deed ze naast een goede daad ook een goede investering?

Een vrouw kocht elf jaar geleden twee Chinese ivoren beelden, 'gemaakt in de 19de eeuw, vertelde de verkoper mij' en dus betaalde ze er erg veel voor. 'Klopt niet', volgens expert Mario Coppens, 'het beeld is veel jonger. Dit is geen goede investering geweest.' Het kan al eens tegenzitten. Ook voor de man die een speelgoedauto laat taxeren die volgens hem 'zo exclusief is dat je er geen meer kunt vinden.' Zijn verwachtingen liggen dus erg hoog. En die worden door expert Eliane Van Nin vakkundig aan diggelen geslagen: 'Dit is wegwerpmateriaal. Je hebt hier veel te veel voor betaald. Ik ga je een goede raad geven: als je nog eens zoiets wilt kopen, doe dan vooraf onderzoek.'

'Rijker Dan Je Denkt?', dinsdag 12 december om 20.35 uur bij VTM.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers