Nieuwe aflevering van 'Poporama' op Canvas

zaterdag 5 maart 2016

'Poporama' zet zondag zijn zoektocht voort naar de drijfveren van hedendaagse alternatieve muzikanten en bands. Uit het aanbod van festivals en clubs selecteert het programma telkens drie opvallende bands en muzikanten.

In de derde aflevering onderzoekt 'Poporama' met de IJslandse jazzband ADHD het verband tussen de groepsnaam, vissen en muziek maken. Simon Scott toont ons hoe slapeloosheid inspirerend kan zijn. De Evil Invaders koppelen speed & thrashmetal aan een grote doe-het-zelf-drive.


'Poporama' nodigt ook telkens een Belgische band uit om naar de line-up te luisteren in de 'Poporama'-auto en onbevangen hun mening te geven. Deze keer is dat Go March, die zelf een instrumentale mix maken van postrock en elektronica.

Daarnaast licht een professional uit de muzieksector de selectie toe. Centrale gast Gert Keunen is socioloog, auteur en muzikant.  Gert doceert popgeschiedenis en muziekindustrie en werkte eerder als programmator, labelmanager en muziekjournalist.

Nieuw perspectief
'Poporama' is een fris en vernieuwend reportageprogramma dat de alternatieve hedendaagse muziek benadert vanuit een originele invalshoek en zo een andere kijk geeft op muzikanten, hun manier van werken en de wisselwerking tussen hun muziek en de maatschappelijke context. De muziek en de inzichten van de artiesten plaatsen de dingen in een nieuw perspectief.

Aflevering 3 - zondag 6 maart

ADHD
What's in a name? ADHD is één van de meest interessante acts uit de hedendaagse jazzvijver. Wie luistert naar de muziek van dit combo zou de heren eerder associëren met de overdonderende natuur van thuisland IJsland. Wie hen live aan het werk ziet, begrijpt de verwijzing naar de attention deficit hyperactivity disorder des te beter. Als remedie tegen de concentratieproblemen, kiest deze band voor jazz… en vissen. 'Poporama' trok met de IJslanders naar het Schulensmeer in Diest om te praten over de parallellen tussen hengelen en musiceren.

Simon Scott
Simon Scott is niet als drummer mee verantwoordelijk voor het stofzuigergeluid van de band Slow Dive. Tijdens een moeilijke periode in zijn leven maakte hij ook het soloalbum ‘Insomni’ over zijn eigen slaapstoornissen. 'Poporama' sprak de man ironisch genoeg in Leuven op de label night van Slaapwel Records, een platenfirma die muziek uitbrengt om bij in te slapen.

Evil Invaders
Evil Invaders is een vierkoppige Speed & Thrashmetal band wiens geluid sterk beïnvloed is door de jaren ‘80. Onder het motto ‘more is more’ koppelen ze pijlsnelle gitaarriffs aan het voor Metal zo karakteristieke showelement. Wat hen evenwel uniek maakt, is dat ze daarbij de ‘doe het zelf’ ethiek hoog in het vaandel dragen. Deze toegewijde bricoleurs schrijven niet alleen hun eigen muziek, ze leveren ook het idee voor hun artwork, creëren hun eigen podiumstukken en special effects, en zanger en gitarist Joe bouwt zijn eigen gitaren.

De professional: Gert Keunen
Muzieksocioloog Gert Keunen is deze keer de professional die zijn  licht kaat schijnen over de Poporama-selectie. Gert verdiende zijn sporen als muziekprogrammator, labelmanager, journalist en als frontman van de band Briskey. Maar hij is vooral bekend als professor en auteur. Gert Keunen geeft onder meer les aan de Fontys Rockacademie in Tilburg en de Provinciale Hogeschool Limburg. Hij publiceerde Een eeuw popmuziek en Alternative mainstream.

De luistersessie: Go March
Go March bevindt zich op het kruispunt van postrock en electronica en wordt door kenners omschreven als een kruising van Mogwai en Kraftwerk. Onlangs verscheen hun uitstekende debuutalbum bij Unday. In de Poporama-mobiel geven ze hun mening over de muziek en bands in deze aflevering.

Een programma van Het Chemisch Circus voor Canvas.

'Poporama', zondag 6 maart om 21.35 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers