Nieuw op Ketnet: 'Kapitein Winokio's Grote Notenboot'

zaterdag 9 november 2013

De Bombardon steekt van wal - vanaf zondag 10 november Hijs de zeilen, licht het anker en stem de gitaar, want Kapitein Winokio (Winok Seresia) steekt van wal met zijn grote notenboot, de Bombardon.

Onderweg op de zeven wereldzeeën maakt hij muziek met zijn muzikale vrienden en en passant beantwoordt hij op Winokiaanse wijze allerhande vragen van de kinderen. In de eerste aflevering komt Jan De Smet aan boord en hij brengt zijn accordeon mee.


Alle hens aan dek!
Jazeker, want de Kapitein vaart niet alleen. De muzikale matrozen Sterke Voet (David Piedfort, gitaar), Petroleum (Peter Fask, bas), Frans Engels (Eric Engels, drums), Ivanov (Ivan Smeulders, xylofoon en klavieren) en de onovertroffen Mevrouw De Poes (Marie-Anne Coppens, zang) zorgen ervoor dat de Bombardon geen water maakt en de juiste koers vaart, en dat de Kapitein in de maat blijft.

In de maat?
Absoluut, want de Bombardon is geen gewone boot. Het is een notenboot waar muziek al even belangrijk is als de wind, het water en het roer. Muziek staat zo centraal als de mast op het schip van Kapitein Winokio.

Met muzikale vrienden
In elke haven krijgt de Bombardon bezoek van een andere gast. Een muzikale gast, die telkens een bijzonder instrument meebrengt: een stylofoon, een ukulele, een banjo, enz. Uiteraard wil de Kapitein er alles over weten. Nog uiteraarder wil hij er een liedje mee spelen. Een grabbel uit de gastenton? Jan De Smet, Fay Lovsky, Pieter-Jan De Smet, Stijn Vandeputte, Eva De Roovere en nog vele anderen. Kortom: artiesten die al heel wat muzikale watertjes hebben doorzwommen.

Even iets oplossen
In elke aflevering wordt het ook even stil op de boot: als de Kapitein post krijgt van een kind dat ergens mee zit, raad nodig heeft of gewoon een schouder wil om op te huilen. Hoe overwin ik mijn angst voor de tandarts? Wat moet ik doen om nooit meer boos te zijn? Waarom ben ik zo droef? De Kapitein is een expert EHBO (Emotionele Hulp bij Onzekerheid) en hij geeft de kinderen raad op zijn eigenste Winokiaanse manier: de ene keer blikt hij terug naar zijn eigen verleden met zijn Terugkijker, de andere keer tovert hij een filmpje uit de oude doos, en als het thema iets gevoeliger ligt, is er de specialist ter zaken, Mevrouw De Poes, steeds paraat met raad en daad. De Kapitein gaat zo diep in op het onderwerp totdat hij iets voelt opkomen. Meestal een lied. Maar als hij de dag ervoor Mexicaans heeft gegeten, kan het ook iets anders zijn.

Los de trossen en smeer de kelen, want 'Kapitein Winokio's Grote Notenboot' kiest het ruime sop!

En de Ketnetters? Die varen mee! Want 'Kapitein Winokio's Grote Notenboot' wordt opgenomen voor een publiek van uitgelaten kinderen die volop meedoen en meezingen.

Schip ahoy!

De eerste aflevering – zondag 10 november: Jan De Smet
In de eerste aflevering krijgen Kapitein Winokio en zijn vrienden het bezoek van een andere muzikale vriend: Jan De Smet van De Nieuwe Snaar. Hij brengt één van zijn vele instrumenten mee: een accordeon, ook wel harmonica of trekzak genoemd.

Jan vertelt de kinderen alles wat ze maar willen weten over het accordeon en uiteraard speelt hij samen met de bemanning van de Bombardon ook een liedje. Even later krijgt Kapitein Winokio post: een brief van Mees. Die schrijft dat haar mama altijd kwaad is als ze haar speelgoed niet wil delen met andere kinderen. Met zijn 'terugkijker' tovert Kapitein Winokio een filmpje tevoorschijn over iets dat hij onlangs zelf beleefd heeft en waaruit duidelijk blijkt dat iets delen veel leuker is dan het alleen voor jezelf houden. De liedjes in deze eerste aflevering zijn: 'Draaien aan het grote roer', 'Het dansje van de zebra' en 'Van mij'.

De Robin Hood van de kindermuziek
Kapitein Winokio is het alter ego van Winok Seresia. In 2004 startte hij zijn missie als de ʻRobin Hood van de kindermuziekʼ. Hij ging op zoek naar oude Vlaamse kinderliedjes; stuk voor stuk pareltjes uit ons muzikaal erfgoed, die van generatie op generatie werden doorgegeven. Hij viste en friste ze op: van Onder moeders paraplu over Roodkapje en Kortjakje tot Ik zag twee beren en Al die willen te kaap'ren varen. Samen met een bont allegaartje van bekende en minder bekende artiesten maakte hij een reeks verzamel-cdʼs en ‘vaarde hij ter kaap’ren’ langs de Vlaamse podia: een muzikaal festijn met eigentijdse versies van juweeltjes uit vervlogen tijd. Sinds een aantal jaren schrijft de Kapitein ook eigen muziek. Tot lering, vermaak en groot jolijt van kinderen. ‘Kinderen weten waarom’, aldus de Kapitein, maar ondertussen heeft hij ook de harten van de ouders en grootouders veroverd.

'Kapitein Winokio's Grote Notenboot', vanaf zondag 10 november om 8.00 uur op Ketnet.

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo AVROTROS logo

Kustwachter Adrian Loya opent in een appartement in Cape Cod het vuur op het getrouwde koppel Lisa en Anna Trubnikova. Lisa sterft en haar partner raakt zwaargewond. Ook een agent wordt neergeschoten. Op zijn lichaam draagt de dader een camera waarmee hij alles filmt.

'CRIMEDOCS: Love & Hate', om 23.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Dossiers