Nieuw op Canvas: 'Docview: Econoshock 2.0'

dinsdag 3 september 2013

'Econoshock 2.0' is de eerste reeks in het nieuwe documentaire Canvas-slot 'Docview' op woensdagavond. In 'Docview' programmeert Canvas reeksen en eenmalige documentaires die worden gemaakt en/of gepresenteerd door mensen die dankzij hun persoonlijkheid en expertise een referentie zijn voor de Canvas-kijkers.

'Econoshock 2.0' is een vierdelige documentaire reeks over de persoonlijke en wereldwijde zoektocht van journalist Michaël Van Droogenbroeck naar de wortels, de gevolgen en de mogelijke oplossingen van de huidige financiële wereldcrisis. De reeks biedt een boeiende en bij tijden eigenzinnige kijk op de financieel economische wereld van giste-ren, vandaag en morgen.

De economie wordt momenteel grondig door elkaar geschud. In september 2013 is het precies vijf jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers ten val kwam, en sindsdien beroert de crisis dagelijks het nieuws, de politiek en de man in de straat. Niets is nog wat het lijkt: investeerders, banken en zelfs naties zitten zwaar in de problemen door hun onverantwoord risicogedrag en hoge schuldgraad. Gebieden die tot voor kort nog de stempel ontwikkelingsland droegen, zijn plots topregio’s die het Westen pijlsnel voorbij-steken.

Hoe is dit kunnen gebeuren? En vooral: hoe geraken we weer uit deze malaise? Journalist Michaël Van Droogenbroeck, die gebeten is door financiële en economische onderwerpen, gaat op zoek naar het antwoord op die vragen en reist daarvoor de wereld rond, van Brus-sel over Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Polen en Marokko tot New York en Singapore.

Als leidraad gebruikt Michaël de stellingen van Geert Noels, een van Vlaanderens bekendste en meest gerespecteerde economen. Noels stelt dat er zes verschillende schokken zijn die de wereldeconomie dooreen schudden: de financiële schok, de opkomst van de groei-landen, de demografische schok, de ICT-revolutie, het einde van de goedkope fossiele brandstoffen en de groene economie.

In de eerste drie afleveringen van 'Econoshock 2.0' onderzoekt Michaël telkens twee van die schokken. In de vierde aflevering toont hij aan dat de zes schokken samen leiden tot één grote economische megaschok die de machtsverhoudingen in de wereld fundamenteel zal veranderen.

Michaël praat daarover met Geert Noels en met tientallen andere internationale experts en beleidsmakers, maar ook met grassrootsmensen. Zo probeert hij een zicht te krijgen op de ingrijpende economische veranderingen van vandaag en de mogelijke weg naar een nieuw, stabiel en duurzaam model voor economisch succes.

Michaëls bevindingen worden verduidelijkt met originele animatiesequenties. Tegelijk legt hij de link met de Vlaamse realiteit. Want wat er nu gebeurt, raakt ons allemaal: als werk-nemer, spaarder, consument, ondernemer of belegger.

Hoewel de schokken erg ingrijpend zijn, is de boodschap van de reeks uiteindelijk optimistisch. Of zoals Geert Noels het formuleert : 'Wie beseft dat er een schok aankomt, zal minder angstig zijn en zal precies weten wat hij moet doen als 'de beving' plaatsvindt.'

Michaël Van Droogenbroeck studeerde in 2000 af als licentiaat in de sociologie. Daarna werkte hij vijf jaar als wetenschappelijk medewerker bij de K.U.Brussel. Daar deed hij onderzoek in het domein van de politieke sociologie. In 2005 werd hij journalist bij de VRT Nieuwsdienst, eerst voor 'Terzake', later bij 'Het Journaal'. Vanaf 2007 was hij Wetstraatjournalist. Maar dan volgde in 2008 de bankencrisis. Michaël Van Droogenbroeck: 'Ik werd toen als het ware aangezogen door het financiële en economische nieuws, en daar voel ik me sindsdien als een vis in het water.'

Over 'Econoshock 2.0' zegt hij: 'Na vijf jaar berichten over de crisis was het voor mij hoog tijd om tussen de bomen weer het bos te zoeken.'

Aflevering 1: De financiële schok en de ICT schok
In deze eerste aflevering bekijkt Michaël Van Droogenbroeck twee van de zes schokken die onze economie op dit moment dooreen schudden: de financiële schok en de ICT schok.

De financiële schok begon precies vijf jaar geleden toen de huizenbubbel in de Verenigde Staten barstte. Dit zorgde voor een dramatische sneeuwbaleffect, de kredietcrisis leidde tot de bankencrisis en die droeg dan weer bij tot de landen- en eurocrisis. Michaël onder-zoekt hoe het zover kon komen.

De tweede schok is de ICT schok. Informatie- en communicatietechnologie heeft een sterke impact op alle economische processen en sectoren. Michaël praat met experts en bekijkt enkele boeiende voorbeelden van de nieuwe economie die duidelijk maken hoe de technologische revolutie ons leven veranderde en zal blijven veranderen.

Michaël trekt in deze aflevering o.a. naar New York. Daar praat hij met huiseigenaar Grace Alexander, een slachtoffer van de huizencrisis, maar ook met hypotheekmakelaar Melissa Cohn, de Vlaamse vermogensbeheerder Yvan De Munck en beurshandelaar Joe Saluzzi.

Dichter bij huis brengt hij een bezoek aan Shapeways in Eindhoven, een revolutionair 3D-printing bedrijf. In Rotterdam speekt hij met architect Kristian Koreman, initiatiefnemer van een bijzonder crowdfundingproject.

In deze aflevering komen verder ook internetspecialiste Clo Willaerts, Guardian-journalist Joris Luyendijk en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy aan bod.

Voor commentaar en analyse in deze en de volgende afleveringen zorgt Geert Noels.

'Econoshock 2.0', woensdag 4 september om 21.10 uur op Canvas.


DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
Canvastv

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers