Nakaarten en bijpraten in laatste aflevering van 'Dat Zal ze Leren!'

dinsdag 17 mei 2011

Vorige week namen de pupillen afscheid van de Koninklijke Zeevaartschool en de jaren '50. Na 21 dagen in een strak regime keerden ze terug naar hun alledaagse leventje. In deze aflevering ontdekken we hoe de jongeren nu terug kijken op hun avontuur in de Sint-Andreasschool. Ze hebben allemaal de draad van hun normale leven terug opgenomen, maar in sommige gevallen zindert de schok van deze aparte ervaring nog na. Enkele pupillen staan vandaag toch enigszins anders in het leven.

Structuur, dat is waar de jongeren bij het begin van hun opleiding duidelijk gebrek aan hadden. Maar één man heeft er zijn missie van gemaakt om de pupillen de nodige structuur en discipline bij te brengen: de gevreesde opzichter, Peter. Zijn rol als strenge leerkracht was niet altijd even evident. In het begin moest hij bijna elke dag straffen bedenken om de leerlingen een lesje te leren. Tijdens de zeevaartopleiding konden de meest rebelse pupillen Peters bloed wel drinken, maar nu kijken ze bewonderend op naar de manier waarop Peter hen heeft aangepakt. In het dagelijkse leven is Peter onderofficier bij het Belgische Leger waar hij jonge rekruten opleidt tot volwaardige militairen.


Vier maanden na hun avontuur ontdekken sommige pupillen hoe het er anno 2011 aan toe gaat in het Maritiem Onderwijs Mercator in Oostende. Leerkracht Patrick, geeft les aan de zeevaartschool in Oostende  en nodigt de pupillen uit voor een rondleiding. Tegenwoordig komt er bij de navigatie heel wat meer kijken dan een passer en een kompas. We ontdekken simulatiestuurcabines waarin de leerlingen van de huidige lichting ontdekken hoe het voelt om een schip te besturen.

Het verblijf in de zeevaartschool heeft niet op iedereen hetzelfde effect gehad, een paar pupillen zijn er zelfs niet in geslaagd de drie weken te voltooien. Hoe gaat het ondertussen met Wesley, Jarno, Larissa en Glenn?

'Dat Zal ze Leren!', woensdag 18 mei om 20.45 uur bij vtm.

Bekijk een preview van 'Dat Zal ze Leren!'

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hunted into the Wild' (AVROTROS)

Pieter Valley en Appie Mussa, Sander en Jordy Huisman, Mátyás Bittenbinder en Sterrin Smalbrugge, Do en Loiza Lamers, Chatilla van Grinsven en Steven Brunswijk en Krista en Marcelle Arriëns slaan op de vlucht in Noorwegen. Wie blijven de hunters een stap voor in een gebied waar overal gevaar dreigt?

'Hunted into the Wild VIPS', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers