Laatste aflevering van 'De Veiligheid van het Land' op Eén

zondag 10 maart 2019

Het Crisiscentrum is regelmatig in de weer met oefeningen om toekomstige dreigingen en risico's in te dammen of te voorkomen.

Tijdens 'Biogarden' wordt een biochemische aanslag op een pizzeria gesimuleerd om de communicatie en samenwerking tussen de verschillende diensten uit te testen. Portex is dan weer een grootschalige oefening onder leiding van de Antwerpse gouverneur, waarbij in de haven van Antwerpen een terroristische aanval op een schip wordt aangepakt. PNR (Passenger Name Record) is de nieuwste dienst van het Crisiscentrum. Met dit controlesysteem op passagierslijsten voor onder andere vliegverkeer neemt België het voortouw in Europa. Met PNR zouden de bewegingen van leden van terreurorganisaties of criminele organisaties gemakkelijker te traceren zijn.


Op de dienst permanentie van het Crisiscentrum staan ze scherp om te anticiperen op een nieuw fenomeen: de acties van de gele hesjes. Een vorige betoging is danig uit de hand gelopen en daarom worden dit keer de veiligheidsdiensten in zaal 15 samen geroepen om een nieuwe, niet toegelaten manifestatie op te volgen.

'Die oefeningen zijn echt belangrijk om onze procedures en infrastructuur te testen. Wij hebben dat nodig. We bereiden ons zo goed mogelijk voor op een noodsituatie, zodat we er kunnen op vertrouwen dat die procedures geoefend zijn en dat we daarmee structuur in de chaos kunnen creëren.' - Bart Raeymaekers, directeur-generaal Crisiscentrum

'Het noodplan kan je vergelijken met je brandverzekering. Dat moet je afsluiten of je dat nu wil of niet, maar je hoopt dat je dat nooit moet gebruiken.' - Leen Depuydt, directeur Noodplanning.

'Het grote voordeel van onze ‘profiling’ die we hier toepassen, is dat die gebaseerd is op harde informatie. Op betalingswijze, op moment van betaling, op moment van boeking. Die is niet gebaseerd op het uitzicht van mensen, die is niet gebaseerd op het feit of iemand te groot of te klein is, of te donker of te licht is.' - Gunter Ceuppens, directeur BelPIU

'De Veiligheid van het Land', vanaf 28 januari elke maandag om 21.30 uur op Eén.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Begin 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de EU over van Slovenië. President Macron wil de economische problemen in Europa aanpakken, maar de spanningen tussen Rusland en Oekraďne lopen op. Macron probeert om escalatie te voorkomen, maar desondanks valt Rusland het land binnen. Regisseur Guy Lagache heeft een ongekende toegang tot Macron. Hij reist mee naar Kiev, Brussel en Moskou en filmt gesprekken van Macron met wereldleiders, waaronder een belangrijk telefoontje met Vladimir Poetin. Na het uitbreken van de oorlog zien we hoe Macron zijn werk voortzet en voor elkaar krijgt dat de EU Oekraďne militair en financieel te hulp komt.

'2Doc: A President, Europe and War', om 23.30 uur bij de VPRO op op NPO 2.

Dossiers