Laatste aflevering van 'De Veiligheid van het Land' op Eén

zondag 10 maart 2019

Het Crisiscentrum is regelmatig in de weer met oefeningen om toekomstige dreigingen en risico's in te dammen of te voorkomen.

Tijdens 'Biogarden' wordt een biochemische aanslag op een pizzeria gesimuleerd om de communicatie en samenwerking tussen de verschillende diensten uit te testen. Portex is dan weer een grootschalige oefening onder leiding van de Antwerpse gouverneur, waarbij in de haven van Antwerpen een terroristische aanval op een schip wordt aangepakt. PNR (Passenger Name Record) is de nieuwste dienst van het Crisiscentrum. Met dit controlesysteem op passagierslijsten voor onder andere vliegverkeer neemt België het voortouw in Europa. Met PNR zouden de bewegingen van leden van terreurorganisaties of criminele organisaties gemakkelijker te traceren zijn.


Op de dienst permanentie van het Crisiscentrum staan ze scherp om te anticiperen op een nieuw fenomeen: de acties van de gele hesjes. Een vorige betoging is danig uit de hand gelopen en daarom worden dit keer de veiligheidsdiensten in zaal 15 samen geroepen om een nieuwe, niet toegelaten manifestatie op te volgen.

'Die oefeningen zijn echt belangrijk om onze procedures en infrastructuur te testen. Wij hebben dat nodig. We bereiden ons zo goed mogelijk voor op een noodsituatie, zodat we er kunnen op vertrouwen dat die procedures geoefend zijn en dat we daarmee structuur in de chaos kunnen creëren.' - Bart Raeymaekers, directeur-generaal Crisiscentrum

'Het noodplan kan je vergelijken met je brandverzekering. Dat moet je afsluiten of je dat nu wil of niet, maar je hoopt dat je dat nooit moet gebruiken.' - Leen Depuydt, directeur Noodplanning.

'Het grote voordeel van onze ‘profiling’ die we hier toepassen, is dat die gebaseerd is op harde informatie. Op betalingswijze, op moment van betaling, op moment van boeking. Die is niet gebaseerd op het uitzicht van mensen, die is niet gebaseerd op het feit of iemand te groot of te klein is, of te donker of te licht is.' - Gunter Ceuppens, directeur BelPIU

'De Veiligheid van het Land', vanaf 28 januari elke maandag om 21.30 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers