Jeroen Meus serveert je deze week 'Dagelijkse Kost' uit Georgië

zondag 10 maart 2024

Jeroen Meus trekt de komende weken de wijde wereld in. Dat heeft alles te maken met het nieuwe programma 'De Mosterd van Meus'. Vanaf de locaties die hij daarvoor aandeed kookt Meus zijn 'Dagelijkse Kost'. Deze week vertoeft de tv-chef in Georgië.

Maandag: Groentedip en opgevulde rolletjes van aubergine en puntpaprika
Walnoten zijn altijd en overal aanwezig in de Georgische keuken. Dat wordt in deze eerste aflevering meteen duidelijk! Zo vormen ze ook de basis voor phkali, een traditioneel voorgerecht of aperitiefhapje van noten, groenten en kruiden dat er ook nog eens prachtig uitziet.


Dinsdag: Groentestoofpot en hartige dumplings met rundergehakt
In Georgië koken ze heel vaak vegetarisch, zoals deze kruidige groentestoofpot met ui, paprika en aubergine (ajap sandali). De Georgische ratatouille zeg maar. Jeroen serveert er nog zelfgemaakte dumplings met een sappige vulling van rundergehakt, ui, look en kruiden (khinkali) bij.

Woensdag: Gepocheerde eieren in tomatensaus
Deze eieren in een pittige tomatensaus (chirbuli) kennen we ook onder de naam shakshuka, wat letterlijk 'mengsel' betekent. De eieren worden dan ook gepocheerd in een mengsel van ui, look en tomaten. Heerlijk met een stuk brood! De gevulde wijnbladeren (tolma) bevatten een kruidige mengeling van rijst en gehakt.

Donderdag: Kaasbroodje met ei en komkommer
Er zijn veel verschillende recepten voor khachapuri, een typisch Georgisch kaasbrood met ei. Jeroen vult een ovaalvormig broodje met twee soorten kaas en bakt ze af met een eitje erbovenop. Scheur een stuk van het gebakken brood om in het ei en de gesmolten kaas te doppen, en serveer er een eenvoudige salade met tomaat en komkommer bij.

Vrijdag: Honingcake met walnoten en botercake
Als afsluiter in Georgië gaat Jeroen de uitdaging aan om medok, een luchtige cake op basis van - hoe kan het ook anders - walnoten en honing, op tafel te toveren. Een verse botercrème, op smaak gebracht met extra honing, dient als afwerking van dit feestelijke nagerecht.

'Dagelijkse Kost', van maandag tot vrijdag om 18.10 uur op VRT 1.

Download nu de GRATIS TVvisie app voor Android of iOS!

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Kerst met de Bauers' (AVROTROS)

2024 is niet alleen het jaar waarin Frans Bauer vijftig is geworden; het is ook het jaar waarin hij na lange voorbereidingen eindelijk weer twee concerten geeft in het voor hem zo geliefde Ahoy. De vorige keer was zijn vader er nog en het gemis valt hem af en toe nog zwaar. Toch staat Frans er niet alleen: het hele gezin doet mee. Na de concerten verlangt Frans vooral naar wat rust, maar Mariska denkt daar anders over. Met de blaren nog op zijn voeten wordt Frans meegenomen naar de kerstmarkt in het tuincentrum en voor hij het weet is zijn tuin omgetoverd tot hét lichtpunt van Fijnaart.

'Kerst met de Bauers', om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers