Het Mekka van De bende van Wim.

woensdag 14 december 2005

Op vrijdag 23 december zie je op Canvas in De bende van Wim hoe Wim Opbrouck, Michiel Hendryckx en Jean Blaute Schotland achter hun laten en nemen de nachtboot naar het eiland Man, het mekka voor motorrijders.

D


it is de enige plek in Europa waar er buiten de bebouwde kom geen snelheidsbeperkingen zijn. Hier wordt de Tourist Trophy gehouden, een race waarin motards aan meer dan tweehonderd kilometer per uur door de bergen en de dorpen van het eiland scheuren. De jongens hebben afgesproken met ťťn van de beroemdste inwoners van het eiland, Milky Quayle, de nog levende motorlegende. Milky brengt de bende naar het heilige der heiligen: de start- en aankomstlijn van de Tourist Trophy, macaber genoeg vlak bij het kerkhof. Over een stormachtige zee varen Wim, Michiel en Jean naar Belfast in Noord-Ierland. In de gespleten stad zijn protestanten en katholieken nog altijd op zoek naar vrede en verstandhouding. Metershoge hekken, prikkeldraad en een muur met schilderingen blijven aan de strijd herinneren. Toch is er hoop. Onze jongens hebben afgesproken met Jonny, hoofdredacteur van het muziekblad: Alternative Ulster. Met hem en zijn leeftijdsgenoten is een generatie opgestaan die niet naar het verleden kijkt, maar met een schone lei begint zonder onderscheid tussen katholiek en protestant. Jonny neemt de Bende mee naar de pub waar hij rockoptredens organiseert. Michiel en Wim hebben Jean een beetje moeten overtuigen om mee op bedevaart te gaan naar de roots van de Belfast Cowboy: Mister Van Morisson. Een ex-buurman op de fiets wijst de motards de weg naar zijn geboortehuis. De Bende verlaat Belfast en rijdt naar de zee, naar de lievelingsplek van de jonge Van Morisson: Saint John's Point. Ze hebben er afgesproken met de Monarchs, het balorkest waar het allemaal mee begon. Een eenvoudige jamsessie met vroegere band van Van Morrison leidt al snel tot een energieke versie van Brown Eyed Girl.

'de Bende Van Wim', vrijdag 23 december om 20.45 uur op Canvas.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

SBS6 Kleurt Oranje

Wilfred Genee, Johan Derksen en Renť van der Gijp geven elke dag hun kijk op het EK en de actualiteit. Met wisselende, terugkerende gasten aan tafel en aan de bar, blikt het trio terug op de EK-wedstrijden en bespreekt het zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside Oranje', om 22.55 uur op SBS6.

Dossiers