'Dwars door de Lage Landen' bereikt Nederlands-Limburg

zondag 17 april 2022
Foto: Eén/VRT - © de Chinezen 2022

Arnout, Ruben en Philippe steken de grens met Nederland over en komen aan in Nederlands Limburg. Ze beklimmen de Sint-Pietersberg in Maastricht waar ze aansluiting vinden op het Pieterpad. Een pad dat ze 500 kilometer lang zullen volgen tot in het uiterste noorden van Nederland.

Toen België zich in 1830 afscheurde van Nederland palmde het Belgische leger heel Limburg in. Dat lukte niet helemaal omdat de Nederlanders zich bleven verzetten in de forten rond Maastricht. Arnout verkent het Fort Sint Pieter en ontdekt een labyrint van ondergrondse tunnels.


De drie vrienden trekken verder naar Sittard, de geboortestad van Toon Hermans. Ook Arnout blijkt er vergeten roots te hebben. Verderop in het kleine Montfort ontmoet hij Mientje. Zij herinnert zich als de dag van gisteren hoe een zwaar bombardement aan het einde van de Tweede Wereldoorlog haar leven voorgoed veranderde. Arnout, Ruben en Philippe wandelen daarna verder langs de Duitse grens en schuilen voor de regen in een schuur.

'Dwars door de Lage Landen', maandag 18 april om 20.40 uur op Eén.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Married At First Sight' - Carlo Boszhard

Jeffrey en Jerney sluiten hun huwelijksreis af en worden op Schiphol warm onthaald door hun kinderen. Bastiaan en Suzanne gaan samenwonen. Slaat bij hen de vonk over in de huiselijke omgeving van Suzanne? En tijdens het eindgesprek valt definitief het doek voor een van de stellen.

'Married At First Sight', om 20.30 uur op RTL 4.

Dossiers