Doe-het-zelver maakt er potje van: tijd voor ' EHBL'!

donderdag 5 oktober 2006

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij! Vanaf 30 september 2006 stuurt VTM Elke Vanelderen en superklusser Bas uit. In 'EHBL' – Eerste Hulp Bij Linkerhanden - doorkruisen zij het land om korte metten te maken met onafgewerkte klussen en andere mislukte doe-het-zelverij. En dit zie je dit weekend in 'EHBL'.

S


abien is 25 en onderwijzeres in het zesde leerjaar. Kevin is twee jaar ouder dan de juf en verdient de kost als helpdeskmedewerker. Ze leerden elkaar kennen via het internet en zijn inmiddels vier jaar samen. Ze hebben nog geen kinderen. In 2004 kochten Kevin en Sabien een rijwoning in Machelen, Vlaams-Brabant. Ze wonen er nu bijna een jaar, maar het huis moet nog op diverse fronten worden afgewerkt. Er zit geen schot in de zaak en dat begint Sabien grondig op de zenuwen te werken.

Een paar grote klussen hebben te maken met de nieuwe ramen die het stel liet plaatsen nadat ze het huis kochten. De dubbel beglaasde vensters zijn groter dan de oude. Om ze te plaatsen moesten dus de venstergaten in de muren worden vergroot. De aannemer werd enkel ingehuurd voor de ramen. De omkasting en afwerking zou Kevin zelf wel doen... Dat was het begin van veel ellende.

Niet dat Kevin niks heeft gedaan. Hij was in de weer met gipsplaten, maar heeft er een potje van gemaakt, onder andere in de keuken en op de gang. Die gang wou hij ook een ander kleurtje geven, maar ter hoogte van de sierlijst is de verf uitgelopen. Op het plafond van de slaapkamer zitten vieze vochtvlekken door een lek in het dak. Dat lek heeft Kevin laten herstellen, maar het plafond vervangen? Dat is er nog niet van gekomen. Het behang hangt her en der los. Kevin wou het papier verwijderen, maar toen kwam de bepleistering er mee af en dus hangt alles nog steeds zoals het hangt. De slaapkamer van Kevin en Sabien is het tegenovergestelde van een romantisch liefdesnestje.

Er zit een systeem in het geklungel van Kevin. Hij begint aan een klus, wordt geconfronteerd met een probleem, raakt het beu en hij start vervolgens elders. Bovendien vertoont hij de neiging om veel te snel tevreden te zijn over z'n eigen werk. Als het er van ver en met ogen half dichtknepen redelijk op lijkt, is het voor Kevin al lang goed.

Sabien is de situatie beu. Haar partner heeft een flinke por in de rug nodig, en die por kan niet meer van Sabien komen want telkens wanneer ze erover begint, vindt Kevin dat ze zeurt.

Sabien heeft dus een e-mail gestuurd naar de redactie van EHBL en intussen is de teerling geworpen: zij gaat een weekendje relaxen in een hotel met een wellness-centrum, terwijl Kevin in diezelfde tijd hun woning mag proberen op te knappen.

Presentatrice Elke Vanelderen en superklusser Bas zullen het zaakje grondig aanpakken. Naast Kevin zelf komen nog vijf offervaardige helpers de handen uit de mouwen steken tijdens het EHBL-weekend:  zijn collega en beste vriend Guan, zijn collega Suzan, zijn ex-collega Dieter, zijn oudere broer Andy en Sabiens moeder Carla.

Net als in de eerste aflevering van EHBL wordt het een jachtige race tegen de klok. Onderweg demonstreert Bas – decorbouwer in het dagelijkse leven - waarom hij zich "de superklusser van EHBL" mag noemen. Hij doet voor hoe je slecht geplaatst gipskarton verwijdert en hoe je dat materiaal vastmaakt volgens de regels van de kunst. Hij toont het verschil tussen een houtbeitel en een steenbeitel. Hij laat Suzan een oude muur in baksteen voorbehandelen zodat het stof en gruis gefixeerd wordt. Intussen houdt Elke de vaart én de sfeer erin. Dat is broodnodig want de takenlijst is zeer pittig. Zaterdagavond wordt er tot in de vroege uurtjes doorgefakt. Af en toe hervalt Kevin in zijn slechte oude gewoontes, maar dan tikken Bas en Elke de jongeman vakkundig op de vingers. De inzet is dan ook hoog want het gaat om het geluk en de glimlach van Sabien. Bovendien krijgt het koppel - als alle klussen klaar geraken - 1.250 euro bovenop het startbudget van 2.500 euro waarmee alle basismaterialen werden aangekocht. Zal het ook deze keer lukken? Eén uur voor het verstrijken van de deadline, lijkt de eerste mislukking van EHBL alleszins onafwendbaar in de maak. Koortsachtig probeert het team letterlijk en figuurlijk "de meubelen te redden". Wanneer Sabien om 18u aankomt en rondkijkt in haar huisje, krijgt iedereen de tranen in de ogen. Van geluk of van ontgoocheling?

'EHBL', zaterdag 7 oktober om 17.50 uur en zondag 8 oktober om 14.30 uur op VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers