'De Veiligheid van het Land' waakt over de Gentse Feesten

zondag 24 februari 2019

Al 175 jaar worden in Gent tijdens de zomer Gentse feesten georganiseerd. De muziek en sfeer zorgen voor een ware volkstoeloop en dat betekent heel wat extra werk voor de veiligheidsdiensten.

Die moeten er, naast hun normale taken, vooral voor zorgen dat er in al het gewoel geen mensen worden verpletterd of platgedrukt.


Tijdens de feesten van 2018 wordt er een rampoefening georganiseerd om te testen hoe snel de hulpdiensten kunnen reageren op een rampsituatie. Yves Stevens, de woordvoerder van het Crisiscentrum, test met de lokale veiligheidsverantwoordelijke het Be-Alert systeem uit. Binnen een bepaald gebied willen ze iedereen een alarm-smsje sturen. Hoewel het OCAD voor België het dreigingsniveau heeft verlaagd naar 2, blijven de veiligheidsdiensten extra waakzaam.

'Een massa mensen is héél onvoorspelbaar. Als er dan plots paniek uitbreekt… De grootste nachtmerrie van elke hulpverlener is het Heizeldrama. Dat is wat een massa allemaal kan teweegbrengen.' - Chris De Pauw, luitenant brandweer Gent.

'De Veiligheid van het Land', maandag 25 februari om 21.30 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers