Canvas: 'De Bende van Wim' aan de Costa da Morte

maandag 2 januari 2006

Nadat ze ontscheept zijn in het Spaanse La Coruña pikken Wim, Jean en Michiel de Keltische draad weer op in de 'Bende van Wim' op Canvas. Op een windroos aan de voet van de Torre de Hercules staan de uithoeken van Europa vermeld waar de Kelten tegenwoordig wonen.

De d

rie vrienden rijden langs de kust, de Costa da Morte, die in november 2002 zwaar te lijden had onder de ramp met de olietanker Prestige. Een ramp die volgens de plaatselijke bevolking vermeden had kunnen worden, maar gelukkig een enorme internationale solidariteit op gang bracht.

De bende is niet op pelgrimstocht – alhoewel – maar doet toch Santiago de Compostella aan, het einddoel van menig pelgrim. Hier hebben ze afgesproken met Jan Steen, een acteur die hier vroeger kwam met probleemjongeren voor de organisatie Oikoten. Jeugdige Vlaamse delinquenten die de lange en zware voettocht naar Santiago volbrengen, kunnen onder bepaalde voorwaarden hun straf laten kwijtschelden door de rechter. Jan toont de Bende de pilaar die de pelgrims traditioneel aanraken als symbolische beëindiging van hun tocht. Hij troont hen ook mee naar de Parador Hostel Reyes Catholicos vlakbij, een chique hotel dat nog altijd een maaltijd geeft aan de eerste tien pelgrims die zich die dag aanmelden.

Hoe Keltisch kan Galicië uit de hoek komen? Voor de eindsong worden Jean, Wim en Michiel bijgestaan door de doedelzakschool van Ourense. De cirkel is rond. De reis meer dan half volbracht.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

Oorlogsveteraan John Rambo wordt vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis om een speciale opdracht uit te voeren voor het Amerikaanse leger. Hij wordt op verkenningsmissie naar Vietnam gestuurd, om bewijzen te verzamelen dat er nog steeds Amerikaanse soldaten gevangen worden gehouden. Rambo dringt een geheim kamp binnen en slaagt erin één van de krijgsgevangenen te bevrijden. Maar van zodra hij zijn oversten op de hoogte brengt van zijn ontdekking, besluiten die de missie af te blazen en Rambo in de Vietnamese jungle achter te laten. Rambo gaat op de vlucht voor de bewakers van het gevangenkamp, maar denkt er niet aan om zich over te geven. Hij zint op wraak.

'Rambo: First Blood Part II', film uit 1985 met oa. Sylvester Stallone, om 21.50 uur op Veronica.

Dossiers