Canvas: 'De Bende van Wim' aan de Costa da Morte

maandag 2 januari 2006

Nadat ze ontscheept zijn in het Spaanse La Coruña pikken Wim, Jean en Michiel de Keltische draad weer op in de 'Bende van Wim' op Canvas. Op een windroos aan de voet van de Torre de Hercules staan de uithoeken van Europa vermeld waar de Kelten tegenwoordig wonen.

De d

rie vrienden rijden langs de kust, de Costa da Morte, die in november 2002 zwaar te lijden had onder de ramp met de olietanker Prestige. Een ramp die volgens de plaatselijke bevolking vermeden had kunnen worden, maar gelukkig een enorme internationale solidariteit op gang bracht.

De bende is niet op pelgrimstocht – alhoewel – maar doet toch Santiago de Compostella aan, het einddoel van menig pelgrim. Hier hebben ze afgesproken met Jan Steen, een acteur die hier vroeger kwam met probleemjongeren voor de organisatie Oikoten. Jeugdige Vlaamse delinquenten die de lange en zware voettocht naar Santiago volbrengen, kunnen onder bepaalde voorwaarden hun straf laten kwijtschelden door de rechter. Jan toont de Bende de pilaar die de pelgrims traditioneel aanraken als symbolische beëindiging van hun tocht. Hij troont hen ook mee naar de Parador Hostel Reyes Catholicos vlakbij, een chique hotel dat nog altijd een maaltijd geeft aan de eerste tien pelgrims die zich die dag aanmelden.

Hoe Keltisch kan Galicië uit de hoek komen? Voor de eindsong worden Jean, Wim en Michiel bijgestaan door de doedelzakschool van Ourense. De cirkel is rond. De reis meer dan half volbracht.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers