'Beroepen zonder Grenzen' gaat vissen in Togo

zondag 25 november 2012

Vier zeebonken uit Zeebrugge zeggen de Noordzee een tijdje vaarwel om in Togo te gaan vissen. De parel van West-Afrika zit vol verrassingen; er wacht hen geen hoogtechnologische boot, maar een kleine vissersprauw.

De Belgische vissers zijn van geen kleintje vervaard en het harde vissersleven schept een band tussen de Belgen en Togolezen, maar de Zeebruggelingen voelen zich even cruisetoeristen als ze zien hoe volhardend er in Togo gevist wordt. De Noordzeevissers kunnen nauwelijks vatten hoeveel moeite er gedaan wordt om enkele vissen aan land te halen. De strijd die mensen moeten leveren om gewoon te overleven en de levenslust waarmee dat gepaard gaat, slaat hen met verstomming.


Vissers staan in België bekend als een bikkelhard volk dat ontberingen niet schuwt. Maar de kennismaking met het levensgevaarlijke vissersleven in Togo is voor de Belgen een ervaring waar ze heel stil en nederig van worden. 'Zo'n mooie mensen, dat kan je niet geloven als je het zelf niet gezien hebt...'

Vissen in Togo: Feiten en cijfers
Togo, een piepklein West-Afrikaans landje, wordt ook wel 'de parel van Afrika' genoemd. De kustlijn is met zijn 55 kilometer nog korter dan die van België, die zo’n 70 kilometer meet. Er zijn meer dan 10.000 vissers, wat veel is in vergelijking met de ongeveer 450 vissers bij ons. De Belgische vissersvloot bestaat uit welgeteld 82 schepen, maar in Togo zijn er ontelbaar veel kleine vissersprauwen. Die moeten bijna dagelijks de zeer gevaarlijke branding trotseren.

De vis wordt in Togo niet altijd verkocht voor geld, er wordt ook vaak aan ruilhandel gedaan. Zo worden een paar visjes geruild voor bijvoorbeeld een kom maïs of andere levensnoodzakelijke middelen.

'Beroepen Zonder Grenzen', maandag 26 november om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers