Belgische boeren naar BraziliŽ in 'Beroepen zonder Grenzen'

zondag 9 december 2012

Op maandag 10 december kruipen vier Belgische boeren in de huid van hun Braziliaanse stielgenoten in 'Beroepen zonder Grenzen'. Ze leven en werken er samen met de cowboys van een fazenda, een Braziliaanse boerderij. De confrontatie met de manier van boeren in Brazilië is soms hard, maar onze landgenoten hebben veel bewondering voor de ecologische manier waarop de boeren er vee telen.

Vier Belgische boeren laten hun koeien een week achter en gaan de uitdaging van hun leven aan: samen leven en werken met de cowboys van een Braziliaanse boerderij. Al snel wordt duidelijk dat de boerenstiel in Brazilië heel wat harder is dan hier in België en daar hebben de boeren het niet altijd makkelijk mee.


Het brandmerken van vee is voor hen net een brug te ver en ook bij het slachten worden de emoties hen soms te veel: 'Emotioneel kan ik dat niet, met een mes de stal ingaan en een koe slachten. Thuis zetten we ze op een vrachtwagen en zie je het niet gebeuren.'

Maar de overweldigende natuur en de unieke relatie tussen mens en dier doet hen snel in eigen boezem kijken: 'Hier kunnen ze nog duizend jaar boeren met respect voor de natuur! In Europa kunnen we dat niet meer.' Het maakt hen stil en doet de boeren nadenken over de dagelijkse ratrace waar ze al zo lang in meedraaien.

Boeren in Brazilië: feiten en cijfers
Met een oppervlakte van 195 000 vierkante kilometer is de Pantanal het grootste draslandgebied ter wereld. Het gebied is gelegen in Mato Grosso do Sul, een van de 26 deelstaten van Brazilië en de derde grootste van het land. De Pantanal biedt plaats aan vijftig miljoen runderen. Een fazenda of veeboerderij in de Pantanal is gemiddeld vijftienduizend hectaren groot.

In België zijn er ongeveer 23 000 veeboerderijen, die samen goed zijn voor 2 513 000 runderen. Slechts een klein deel daarvan – zo’n tien procent – is bestemd voor de vleesproductie. Dat in tegenstelling tot de Panatanal, waar het grootste deel van de runderen voor de vleesproductie is bestemd.

'Beroepen zonder Grenzen', maandag 10 december om 20.40 uur op Eén.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'90 Day Fiancé' (TLC)

De trouwdag van Gino en Jasmine is eindelijk aangebroken. Clayton is bang dat Anali niet bij het altaar zal verschijnen. Citra's vader wijst de christelijke ceremonie van Sam en Citra af. Nikki hoopt dat ze Justin kan vertrouwen als ze MoldaviŽ verlaat. Sophie is de ruzies tussen Rob en haar moeder beu.

'90 Day Fiance', om 20.30 uur op TLC.

Dossiers